Muista eläimet eurovaaleissa!

Eurovaalit ovat erittäin merkittävät vaalit eläinten hyvinvoinnin ja oikeuksien kannalta. Valtaosa eläimiä koskevasta lainsäädännöstä säädetään juuri EU:ssa, mikä koskettaa miljardeja eläinyksilöitä Euroopassa.

Tulevalla EU:n kaudella päätetään muun muassa turkistarhauksen tulevaisuudesta Euroopassa. Euroopan komissio on luvannut tehdä päätöksen asiasta vuonna 2026. Euroopan parlamentti ja komissio tulevat käsittelemään tuotantoeläinten häkkikasvatuskieltoa, eläinkokeita koskevaa lainsäädäntöä, eläin- ja teuraskuljetuksia sekä koirien ja kissojen hyvinvoinnin edistämistä.

Tulevalla kaudella Euroopan parlamentti ja komissio tulevat käsittelemään myös maatalouteen liittyvää politiikkaa koskien ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Euroopan komission on aloitettava aktiivisesti toimet koskien eläinten hyvinvointia ja oikeuksia koskevaa lainsäädäntöä. Lainsäädännön on tärkeä edistää konkreettisesti ja merkittävästi eläinten hyvinvointia.

Käytä ääntäsi EU-vaaleissa eläinten puolesta!

Eurooppa ei jää kaipaamaan turkistarhausta

EU:n on aika asettaa kielto turkistarhaukselle ja tarhattujen eläinten turkisten myynnille Euroopassa. Tämä on ajankohtaista juuri nyt, sillä EU-kansalaiset ovat vahvasti turkistarhauksen lakkauttamisen puolelle. Yli 1,5 miljoonaa EU-kansalaista on tukenut tätä tavoitetta allekirjoittamalla Fur Free Europe -kansalaisaloitteen.

Turkistarhaus on elinkeino, jossa eläimellä ei ole lainkaan mahdollisuutta toteuttaa lajille tyypillistä elämää. Moni Euroopan maa on jo luopunut turkistarhauksesta tai rajoittanut sitä
voimakkaasti. Myös monet vaatemerkit ja vaatealan suunnittelijat ovat luopuneet turkisten käytöstä mallistoissaan.

Turkistarhauksen alasajo tulee toteuttaa kestävällä tavalla, ohjaamalla ammatinharjoittajia muille aloille ja tukemalla elinkeinosta luopuvia taloudellisilla kompensaatioilla.

Eläinten häkkikasvatus historiaan

Maataloudessa eläimille on taattava riittävästi tilaa ja mahdollisuus liikkua. EU:n alueella
sadat miljoonat maatalouden eläimet elävät ahtaasti olosuhteissa, jotka rajoittavat liikkumista voimakkaasti.

Eläintiloilla emakot imettävät ja hoitavat porsaitaan häkeissä, vasikat suljetaan yksittäiskarsinoihin, munijakanat pidetään häkeissä, ankkoja ja hanhia suljetaan pakkosyöttöhäkkeihin hanhenmaksan tuottamiseksi. Lisäksi lehmiä kytketään liikkumista estävään parteen.

Viime vuonna toteutettu EU-kansalaisten mielipiteitä mittaava Eurobarometri-tutkimus osoittaa, että valtaosa EU-kansalaisista pitää eläinten hyvinvointia erittäin tärkeänä. Kansalaismielipide on otettava vakavasti poliittisessa päätöksenteossa. Eläinten sulkeminen häkkiin tai kiinni parsiin on saatava päätökseen.

Euroopan komissio on luvannut edistää End the Cage Age -kansalaisaloitteen tavoitetta koskien eläinten häkkikasvatuskieltoa. Tämä lupaus pitää lunastaa ja tavoite on sisällytettävä EU:n eläinsuojelulainsäädäntöön.

Stop eläinkokeille – niille on vaihtoehtoja

Euroopassa käytetään vuosittain yli 10 miljoonaa eläintä erilaisiin kokeisiin, joissa eläimet joutuvat
kokemaan tuskaa, stressiä ja kärsimystä.

Eläinkokeille on jo olemassa vaihtoehtoja. Niitä voidaan korvata esimerkiksi kudosviljelyllä, kemiallis-fysikaalisilla menetelmillä, käyttämällä kivuntunnoltaan kehittymättömiä eliöitä tai turvallisilla tutkimuksilla vapaaehtoisilla koehenkilöillä.

Vaihtoehtoisten tutkimusmenetelmien käyttöön on ohjattava nykyistä huomattavasti enemmän taloudellisia resursseja. Eläinkokeettoman tulevaisuuden turvaamiseksi tarvitaan selkeät askelmerkit.

Luonnonvaraiset eläimet ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle

Villieläimille on turvattava mahdollisuus lajille ominaiseen elämään koko Euroopassa osana
ekosysteemiä. Useissa Euroopan maissa esimerkiksi suden asema on heikko. Lajia kohtaan
tunnetaan tarpeetonta vihaa ja vainoa, vaikka susi on useissa Euroopan maissa uhanalainen laji.

Sudelle suurin uhka on metsästys ja salametsästys. Tällä hetkellä sutta uhkaa lisäksi Euroopan komission ehdotus suden suojelutason alentamisesta. Suomella, ympäristöministeriön johdolla, on tärkeä rooli edistää suden tiukkaa suojelua EU:ssa.

Susi on olennainen osa koko Euroopan ekosysteemiä ja luonnon kannalta tärkeä huippupeto pitäen muita eläinkantoja kurissa. Tällä hetkellä tärkeänä tavoitteena on ihmisen ja suden välisen rinnakkaiselon edistäminen sekä suden aiheuttamien vahinkojen aktiivinen ennaltaehkäiseminen sekä suden salametsästyksen kitkeminen.

Suden lisäksi ns. vieras- ja tulokaslajien kohdalla on kehitettävä humaaneja tapoja huolehtia eläinkannoista. Ainoa tapa ei voi olla lajien hävittäminen tappamalla. Ilmaston muuttuessa on luonnollista, että eri lajit levittäytyvät uusille alueille.

Eläimet eivät ole viihdettä

Eläinten käyttö sirkuksissa ja delfinaarioissa on saatava päätökseen. Useat Euroopan maat ovat
kieltäneet esimerkiksi villieläinten käytön sirkuksissa tai delfinaarioissa.

Viihteessä eläinten elämä on stressaava, virikkeetön sekä ahdas. Eläinten viihdekäytön kielto on saatava voimaan koko EU:n alueella.

Trofeiden eli metsästysmuistojen maahantuonti kiellettävä

Trofeemetsästyksen epäkohtiin on tartuttava lakimuutoksen avulla. Trofeille eli eläinten osille on
saatava voimaan maahantuontikielto koko EU:n alueelle.

Trofeemetsästys liittyy metsästysmatkailuun pääsääntöisesti Afrikassa. Metsästysturisteille taataan varma saalis, josta eläimen ammuttuaan saa muistoksi trofeen eli eläimen osan, kuten kallon, taljan tai sarvet.

Hyvinvointia lemmikkieläimille

Eurooppaan on saatava positiivilista eli listaus niistä lajeista, joita voi luvallisesti pitää lemmikkinä.

Lemmikkeinä pidetään nykyisin monia lajeja, joiden soveltuvuus lemmikkieläimeksi on kyseenalaista. Ei ole täyttä selvyyttä, voidaanko näiden eläinten hyvinvointia mahdollistaa ihmisen hoidossa. Lajien käyttäytymisestä tai niiden terveydenhoidosta ei ole riittävästi tietoa. Ilman positiivilistaa riskinä on, että tulevaisuudessa otetaan yhä lisää uusia villieläinlajeja lemmikeiksi.

Koirien ja kissojen aktiivista sterilointia on tehtävä erityisesti sellaisissa EU-maissa, joissa kodittomien eläinten kuten katukoirien ja kissojen määrä on suuri.

EU:ssa tarvitaan eläinten jalostustoimintaan tiukempia kriteerejä sekä puuttumista lemmikkieläinten myymiseen.

Elävien eläinten teuraskuljetukset on lopetettava

Eläinkuljetukset ja ovat eläinten hyvinvoinnin kannalta ongelmallisia, ja niihin tarvitaan pikaisia parannuksia.

Eläinkuljetukset ovat kestoltaan pitkiä, ja eläimiä voidaan kuljettaa epäinhimillisissä lämpöolosuhteissa. Eläinkuljetuksissa matka-aikaan ei sisällytetä esimerkiksi matka-aikaa merellä. Selvitysten mukaan useimmat eläinkuljetuksissa käytetyt rahtilaivat eivät ole turvallisia tai edes eläinkuljetuksiin soveltuvia.

Loukkaantuneiden ja raskaana olevien eläinten kuljettaminen pitää kieltää.

Eläinten teuraskuljetuksissa elävien eläinten kuljettamisesta on luovuttava ja korvattava ne lihan ja ruhojen kuljettamisella.

Eroon broilerien tehotuotannosta

Broilereiden elämä on tuskallinen syntymästä kuolemaan asti.

Broilerin elämä kestää pari kuukautta, ja lyhyen elämän aikana linnun paino 30-kertaistetaan. Liian nopea ja voimakas linnun kasvaminen aiheuttaa sisäelinten kuten sydämen ja keuhkojen sekä raajojen liian nopeaa kasvua aiheuttaen kipuja ja jalkavikoja.

Broilerihalleissa voi elää jopa 10 000 lintua ilman luonnonvaloa ja mahdollisuutta liikkua linnulle ominaisella tavalla. Broilereita sallitaan olevan jopa 16 yksilöä neliömetrin alalla. Yksittäiselle eläimelle jää tällöin tilaa pienen A4-kokoisen paperiarkin verran.

Broilerit teurastetaan parin kuukauden ikäisenä hiilidioksidilla, jolloin broileri joutuu kokemaan tuskallisen tukehtumiskuoleman. Broilereiden teuraskuljetuksissa lintuja myös loukkaantuu. Pelkästään Suomessa teurastetaan vuosittain 80 miljoonaa broileria, ja lukumäärä on tietysti moninkertainen koko EU:n alueella. Broilerin tehotuotanto on lopetettava.

Lisää vegeä EU!

Lautaselle tarvitaan lisää kasviksia, sillä kasviperäisen ravinnon lisääminen on eläinten hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää. Kasvisruoka kuormittaa huomattavasti vähemmän ilmastoa sekä luontoa verrattuna eläinperäiseen ravintoon.

On tärkeää, että EU:n maatalouspolitiikassa eläinten hyvinvointi asetetaan päätösten ytimeen ja maataloustukia kohdennetaan kasviperäisen ruoantuotannon edistämiseen. Tällä hetkellä koko EU:n budjetista kolmasosa kohdennetaan juuri maataloustukiin. Suunnan pitää olla kasvisruoan edistämisen lisäksi maatalouden piirissä elävien eläinten määrän vähentäminen.

Kasvisruoan osuutta on lisättävä osana julkisia palveluja kouluissa, päiväkodeissa, palvelutaloissa ja sairaaloissa koko EU:n alueella.

Eläinten hyvinvoinnista vastaava komissaari

Eläinten hyvinvointia ja oikeuksia koskevien asioiden ei pidä olla alisteisia muille kysymyksille.

Eläinkysymys on laaja miljardien eläinyksilöiden hyvinvointia koskettava asia. Tämän vuoksi on tärkeää, että eläinkysymysten osalta EU:ssa on oltava eläinkysymyksiin keskittyvä osasto, jonka johdossa on eläinten hyvinvoinnista vastaava komissaari. Tämä olisi tärkeä ja konkreettinen askel kohti eläimille hyvää Eurooppaa.

EU:n ei pidä ohittaa eläimiä tai päättää asioista kuin yhteiskunnissa ei eläisi muita lajeja.

Lue lisää