Elämä voittaa -zine: Levyraati

Osallistujat: K-lead, räppäri & Paleface, räppäri
Juontaja: Sami
Paikka: Samin olohuone, Alppila

Kierros 1: Lempibiisi

Run the Jewels: JU$T

Paleface: Halusin valita jotain melko uutta, joka on noussut klassikkotasolle. Tässä yhdistyy monta asiaa, muun muassa rakkauteni Rage against the Machineen. Zackin ääni sekä tapa räpätä ja kirjoittaa ovat vaikuttaneet minuun syvästi. Rage against the Machine yhdisti punkin ja räpin hienolla tavalla – sillä oli yhteiskunnallinen sanoma kuten vaikka Public Enemyllä.

Run the Jewelsin El-P oli merkittävä valkoinen räppäri ennen Eminemiä ja esikuva minulle. Run the Jewels syntyi, kun El-P iski hynttyyt yhteen Bernie Sandersin kampanjassakin mukana olleen Killer Miken kanssa.

Pidän filosofiasta, johon tämä ajankohtainen biisi linkittyy: Black Lives Matter -liikkeeseen ja koko USA:n yhteiskunnan rakenteeseen. Kuten tuossa räpätään, Yhdysvallat on intiaaneilta varastetulle maalle rakennettu valtio, jonka vauraus perustuu orjatyöhön. Eikä edistystä ole vieläkään juuri tapahtunut.

Biisissä on kirkas kuva yhteiskunnasta ja samalla party-aspekti: siinä on intellektuaalinen viesti, mutta sitä voi tanssia baareissa.

K-lead: Tykkäsin biisistä kovasti. Olen kuunnellut totta kai paljon Rage against the Machinea ja Zack De La Rochia.

Sami: Juuri tällä viikolla kävin levykaupassa ja katselin tätä levyä, mutta en ostanut, vielä.

R.A. The Rugged Man: Media Midgets

K-lead: Valitsin biisin, koska se kertoo todella tärkeästä aiheesta, median vallasta ihmisiin. Biisi kuvaa, kuinka yhteiskuntaa hallitaan valtavien yritysten ja valtarakenteiden avulla. Media on yksi aseista, joilla ihmisiin vaikutetaan. Ja R.A. The Rugged Man on yksi kovimmista ja aliarvioiduimmista räppääjistä, hänet tunnetaan voimakkaista sanoituksista ja tärkeistä aiheista.

Huomasin median vallan, kun tulin Syyriasta Suomeen. Syyriassa asuessani uskoin, että media kertoo asiat rehellisesti ja oikein. Kun olimme Syyriassa, olimme kuin laatikossa, kun lähdimme pois ja sota alkoi, heräsimme maailmaan. Noin 90 % Syyrian sotaan liittyvistä uutisista on vääriä, ja suomalaisilla on väärä vaikutelma meistä. Meitä pidetään terroristeina. Jos tulet Syyriasta tai nimesi on Muhammed tai Khaled, että olet osa Isistä. Tosi outoa ja hullua. Monet eivät tiedä, että ennen kuin sota muuttui, se oli rauhallinen vallankumous, joka pyrkii vapauttamaan diktatuurista. Olemme rauhanomaisia ihmisiä, koulutettuja ja ahkeria työntekijöitä. Jos pieni osa ihmisistä tekee jotain tyhmää, ei se tarkoita, että olemme kaikki samanlaisia. Yleistäminen on väärin.

Minulta on kysytty, miksi lähdin Syyriasta, enkä jäänyt puolustamaan maatani. Tein vastakysymyksen: ketä me puolustaisimme? Jos taistelisin Syyrian armeijan riveissä, joutuisin tappamaan siviilejä. Jos taistelisin Syyrian armeijaa vastaan, joutuisin silloinkin tappamaan siviilejä ja mahdollisesti vankilaan.

Paleface: Se onkin mystinen silmänkääntötemppu, miten turvapaikanhakija on saanut negatiivisen konnotaation, kun kyse on hädässä olevista aivan tavallisista ihmisistä, jota pitäisi auttaa. Kun turvapaikanhakijoista luodaan tuntematon uhka, saadaan klikkejä.

Sami: Pelolla leikittely ja pelko myy.

Paleface: Biisi on ajankohtainen myös siksi, että siinä mainitaan John Biden, joka oli biisin julkaisuvuonna 2013 varapresidentti. Biisin laini viittaa ilmeisesti Black predator -lakeihin, jotka kohdistuivat mustiin nuoriin miehiin ja ovat yhä häpeäpilkku demokraateille. Biden on sittemmin tehnyt jotakin korjausliikkeitä.

Kierros 2: Omasta tuotannosta biisi

Elektro GT & Paleface: Pomminpurkaja

Paleface: Maaliskuussa ilmestyvä biisi kertoo ilmastonmuutoksesta ja ilmastopakolaisuudesta. Teimme Ylellä studiotaltioinnin ja vedin räpit livenä. Mielestäni tekstissä onnistui jotain: ajatus siitä, että tuossa se pommi tikittää, mutta kukaan ei osaa sitä purkaa.

Oikeastaan biisi on tosi lähellä sitä, mitä sinä K-Lead olet joutunut kokemaan. Vaikka me täällä pohjoisessa tuotamme suurimman hiilijalanjäljen, ihmiset etelässä maksavat suurimman hinnan. Ilmastonmuutos voi aiheuttaa ennennäkemättömän suuren turvapaikanhakijoiden aallon. Ilmastotietoisuus oli viime syksynä lakipisteessä ennen koronaa, mutta nyt kaikki on vedetty vessanpöntöstä.

Sami: Nyt ei pystytä purkamaan muuta kuin koronapommia. Aina olisi monia muitakin pommeja purettavan kuin se yksi.

K-lead: On hienoa, että Suomessa arvostetaan räppiä. Syyriassa näin ei ole. Syyrian poliisi pidätti minut kaksi kertaa, koska tein räppiä. Minut ja neljä muuta räppäriä kutsuttiin kuultavaksi erikoispoliisin luo. Se muistuttaa CIA:ta on ja on kuuluisa siitä, että jos joudut heille, et näe enää aurinkoa koskaan. Olimme onnekkaita, että pääsimme pois.

Paleface: Mikä oli syynä pidätykseen?

K-lead: Tekstit. Syyriassa ei saa ottaa kantaa politiikkaan. Ei saa sanoa mitään presidentin, hallituksen tai uskonnon vastaista.

Paleface: Eikö Syyriassa ole pitkät perinteet runoudessa?

K-lead: Totta kai, mutta rap oli uutta poliisille, ei tuttua kuten runous. He ajattelivat, että olemme järjestäytymässä vallankumoukseen. Nyt kaikki syyrialaiset räppärit ovat ulkomailla, lähteneet pakoon.

Paleface: Olen tosiaan onnekas, koska Suomessa toimii sananvapaus taiteilijoille. Esimerkiksi Venäjällä näin ei ole. Kiinnostava on myös Espanjassa kuningashuoneen kritisoimisesta vangitun katalonialaisen räppärin Pablo Hasél tapaus, koska se tapahtuu EU-maassa. Kreikkalainen räppäri B.D. Foxmoor otti juuri yhteyttä, koska hän on koonnut räppäreitä 12 maasta tekemään EU-tuomioistuimelle vetoomuksen sananvapaudesta. Voisi K-lead olla arvokasta puhua tästä kanssasi.

Spitter lock down

K-lead: Tein tämän kappaleen viime vuonna, kun korona alkoi. Se kertoo siitä, mitä tapahtuu koronan aikana poliittisesti ja median näkökulmasta. Totta kai riskiryhmiä pitää suojella, mutta mielestäni on liikaa epäloogisia rajoituksia ja pelottelua. En esimerkiksi pääse omalle studiolleni Mikkelissä koronan takia. En voi keikkailla, en voi äänittää, en voi tehdä mitään. Se on ongelma.

Paleface: Rajoitukset ovat meille parhaassa iässä oleville nyt epäitsekkyystesti. Meillä on muusikoina paljon turhautumista, koska emme pääse keikoille ja esiintymään. Tuen hallituksen linjaa monissa asioissa enkä ole ottanut urputtajan roolia, vaikka pääelinkeinoni on kielletty ja samaan aikaan on mahdollista laulaa karaokea. En voi olla sanomatta että se on epäreilua.

K-Lead: Olen sama mieltä Palefacen kanssa, että epäreilua. Tietysti minä kunnioitan ihmisten halua noudattaa koronaohjeita.

Kierros 3: Ekstrat

Sami: Mitä mieltä olette Suomen nykypolitiikasta, erityisesti Paleface, ja Syyrian nykypolitiikasta, erityisesti K-lead?

Paleface: Olen äänestänyt itse vaaleissa osan meidän ministereistä, joten tuen hallituksen linjaa monissa asioissa. Kriittinen asia on se, että ilmastotoimet ovat edenneet kovin hitaasti. Vaikka en tiedäkään, mitä suljettujen ovien takana puhutaan, se voi johtua siitä, että keskustapuolue on hallituksessa.

K-lead: Syyrian hallitus on kaikkien aikojen diktatorisin koko maailmassa. Sen politiikka perustuu ihmisten pelotteluun, ja Syyria on eristäytynyt muusta maailmasta. Syyrian hallituksen tukijat kertovat, millainen hallitus meillä on: Venäjä, Kiina ja Pohjois-Korea.

Paleface: Mitä pitäisi tapahtua, että asiat muuttuisivat?

K-lead: Koko hallitus pitäisi vaihtaa ja siihen tarvitaan totta kai muun maailman tukea. Vain sitä kautta.

Paleface: Miten suhtaudut siihen, että Yhdysvallat puuttuvat ja Lähi-idän asioihin?

K-lead: USA on kiinnostunut Lähi-idästä vain öljyn takia.

Sami: Viimeinen kysymys kuuluu: jos saisit muuttaa yhden asian Suomessa, mikä se olisi ja mitä toivoisit tulevaisuudelta?

Paleface: Toivoisin, että suomalaiset eivät olisi niin epäluuloisia ja rasistisia. Olisi hienoa, jos suomalaiset yhtenä aamuna heräisivät ja rakastaisivat kaikkia muita kulttuureita. Hävettää, että Suomen suurin puolue nojaa muukalaisvihaan.

K-lead: Sanon syrjintä. Se pitäisi lopettaa. Se on minulle ulkomaalaisena tärkeää.

Sanottua

Paleface: Vaikka en ymmärrä sanasta sanaan mitä K-lead räppää, tunnistan kyllä taitavan räppääjään. Räp on rakentanut sillan meidän välille.

K-lead: Onneksi olen Suomessa! Voin kertoa ja räpätä ihan mitä vaan. Räpin kautta voin levittää viestiä, voin kertoa totuuden. Tunnen, että se on vastuuni.

Kuka?

K-Lead

Khaled aka K-Lead on Syyrian Homsista kotoisin oleva poliittinen rap-artisti, joka aloitti uransa vuonna 2004. Khaled kuului Syyriassa Street Art -nimiseen rap-kollektiiviin, jossa oli mukana neljä räppäriä. Kukaan Street Art -kollektiivin jäsenistä ei asu enää Syyriassa. Khaled muutti Suomeen vuonna 2018. Hän asuu nyt Mikkelissä ja opiskelee tietokoneohjelmointia. Khaled tekee ja julkaisee aktiivisesti musiikkia Soundcloudissa, Youtubessa ja Spotifyssa nimellä K-Lead.

Paleface

Karri Paleface Miettinen on rap-muusikko, yhteiskunnallinen aktivisti, kääntäjä ja tietokirjailija. Hän aloitti levyttämisen vuonna 2000 ja kuuluu suomiräpin pioneereihin. Hän kuuluu muun muassa Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -kokoonpanoon.